Czym się kierować przy wyborze płyty kuchennej?
Codzienne przygotowywanie posiłków nie dla każdego jest przyjemnością. Wiele osób musi jednak podjąć się tego zadania. Dobrym rozwiązaniem jest więc sprawienie, by kuchnia stała się wygodnym, przyjaznym miejscem, w którym przygotowanie nawet najtrudniejszego dania nie stanowi problemu. Jednym z najważniejszych elementów udanej aranżacji jest dobranie odpowiedniej płyty kuchennej. Jaki jej rodzaj warto wybrać? I czym kierować się przy podejmowaniu decyzji? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Jaki rodzaj płyty kuchennej wybrać: indukcyjna, gazowa, ceramiczna?
Pierwszym pytaniem na jakie należy odpowiedzieć jest to, jaki rodzaj płyty kuchennej najlepiej sprawdzi się w naszej sytuacji. Jakie opcje znajdziemy na rynku? Przyjrzyjmy się im bliżej.
Pierwszy, wciąż bardzo popularny, produkt to płyta gazowa, która należy do tradycyjnych propozycji i wyróżnia się korzystną ceną. Co więcej, nudne, nieatrakcyjne propozycje to już przeszłość. Dzisiejsze płyty gazowe są estetyczne i dopracowane w każdym szczególe, a do tego gwarantują bezpieczeństwo.
Drugi rodzaj płyty kuchennej to płyta ceramiczna, czyli nowoczesne i niezwykle estetyczne rozwiązanie. Płyta ceramiczna jest wygodna w użytkowaniu, wykazuje doskonałą zdolność przewodzenia ciepła, posiada zabezpieczenie przed oparzeniem, a do tego jest łatwa w czyszczeniu.
Jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań jest także płyta indukcyjna, oparta na nowoczesnych, energooszczędnych mechanizmach. Jej wykorzystanie pozwala na szybsze gotowanie i smażenie, co zmniejsza ponoszone koszty. Dodatkowymi zaletami jest łatwe czyszczenie, bezpieczeństwo i wygoda gotowania. To jeden z najbardziej polecanych produktów, który jest w pełni nowoczesny i dopasowany do najwyższych standardów.
Hybrydową propozycją jest z kolei płyta gazowo-indukcyjna, która łączy w sobie funkcje płyty indukcyjnej i płyty gazowej. Jej główną zaletą jest możliwość gotowania nawet w niespodziewanych sytuacjach, kiedy jedno ze źródeł energii przestaje działać.
Płyta kuchenna – na jakie cechy zwrócić uwagę?
Niezależnie od rodzaju płyty kuchennej, pod uwagę należy wziąć także inne czynniki, które decydują o tym, czy codzienne gotowanie będzie szybkie i wygodne. O jakie elementy chodzi?
Jednym z nich są rozmiary płyty kuchennej, a także to, ile pól grzewczych powinna ona posiadać. Cechy te należy dopasować do naszych potrzeb (częstotliwość gotowania, ilość posiłków), a także do miejsca w kuchni. Kolejnym ważnym czynnikiem jest dobór odpowiedniego zaawansowania płyty kuchennej. Czy powinna być to tradycyjna propozycja? A może nowoczesna, bogata w dodatkowe funkcje opcja?
Inne czynniki, które warto wziąć pod uwagę to:
- komfort użytkowania, na który wpływa m.in. obecność dodatkowych czujników i sterowania,
- bezpieczeństwo np. możliwość wykorzystania blokady, czy wskaźnika ciepła resztkowego,
- proces czyszczenia: czy powierzchnia będzie łatwa do utrzymania w czystości? Jakich środków można będzie użyć?,
- cena, czyli zarówno kwota, jaką musimy zapłacić na początku, jak i koszty związane z codzienną eksploatacją,
- producent: warto wybrać sprzęt sprawdzonej marki, znanej z tworzenia najwyższej jakości propozycji.