Fakty i mity o kuchenkach mikrofalowych
Urządzenia, które gwarantują wygodę i zwiększają szybkość, w krótkim czasie stają się bardzo popularne. Dobrym przykładem jest kuchenka mikrofalowa, znana już od lat 40 ubiegłego stulecia, która w błyskawicznym tempie podbiła serca ludzi. I nic w tym dziwnego. Urządzenie to pozwala bowiem na szybkie odgrzanie posiłków – ich spożycie jest możliwe już po paru minutach, a często nawet sekundach. Wiele osób wątpi jednak w bezpieczeństwo korzystania z kuchenek mikrofalowych. Jaka jest prawda? Jakie fakty i mity warto rozważyć? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.
Mity o kuchenkach mikrofalowych
Chociaż kuchenki mikrofalowe cieszą się dużą popularnością, istnieje grono ich przeciwników. Praktyka pokazuje jednak, że wiele osób wierzy, a także powiela mity, które nie mają swojego poparcia w naukowych dowodach. O jakich przekonaniach mowa? Przyjrzyjmy się kilku z nich.
Jednym z mitów jest twierdzenie, że korzystanie z mikrofalówki jest niezdrowe i zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Przekonanie to nawiązuje do faktu, że proces podgrzewania wykorzystuje promieniowanie, postrzegane przez niektórych jako zagrożenie. Jaka jest jednak prawda? Zasada działania kuchenek mikrofalowych opracowana jest tak, aby zapewnić szybkie efekty, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa. Nowoczesne urządzenia to propozycje zaawansowane technologicznie, które posiadają m.in. specjalne filtry, ograniczające oddziaływanie wspomnianego promieniowania. Dodatkowo korzystając z mikrofalówki unikamy spożycia niebezpiecznych substancji (o potwierdzonym rakotwórczym działaniu) powstających np. w czasie smażenia.
Kolejny mit to przekonanie, że promieniowanie stosowane w kuchenkach mikrofalowych oddziałuje nie tylko na samo jedzenie, ale także na osoby znajdujące się w danym pomieszczeniu. Jednak tak jak wspomnieliśmy powyżej, nowoczesne mikrofalówki to profesjonalne produkty, które zapewniają bezpieczeństwo. Dodatkowo stosowane w nich promieniowanie wykazuje niską częstotliwość, co oznacza, że nie ma ono wpływu na nasz organizm.
Przeciwnicy mikrofalówek twierdzą także, że urządzenie to obniża walory smakowe i odżywcze pożywienia. O czym warto jednak pamiętać? Przede wszystkim o tym, że każda metoda obróbki w pewnym stopniu działa niekorzystnie zarówno jeśli chodzi o smak, jak i jakość produktów. Jednocześnie jednak proces podgrzewania przy pomocy mikrofali jest bardzo szybki i efektywny i tym właśnie przewyższa inne opcje.
O czym warto pamiętać? Fakty na temat korzystania z mikrofalówki
Z drugiej jednak strony istnieje kilka faktów, o których warto pamiętać. Jeden z najważniejszych dotyczy prawidłowego wykorzystywania tego urządzenia. Podgrzewanie posiłków w niewłaściwych pojemnikach może bowiem prowadzić do uszkodzenia konstrukcji, a nawet do przedostawania się szkodliwych substancji do jedzenia. Unikać należy m.in. naczyń metalowych i plastikowych, a także folii aluminiowej. Dobrym wyborem są za to pojemniki ceramiczne i wszystkie, które posiadają specjalne oznaczenie.
Należy także pamiętać, że w mikrofalówce nie można przygotować wszystkich potraw. Pomimo zaawansowanej technologii, urządzenie to jest dedykowane przede wszystkim do podgrzewania, dlatego produkty, takie jak jajka, mięso, czy ziemniaki powinny być poddane wcześniejszej obróbce termicznej w tradycyjny sposób.