Jak wybrać odpowiednią płytę kuchenną?
Płyta grzewcza jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Trudno się bez niej obyć – jest ona niezastąpiona podczas przygotowywania domowych posiłków. Istnieje kilka rodzajów płyt kuchennych, a każdy z nich ma swoje zalety i wady. Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym opcjom.
Płyta indukcyjna
Jest to zdecydowanie najbardziej nowoczesne rozwiązanie. Ten typ elektrycznej płyty wykorzystuje prąd zmienny do wytworzenia pola elektromagnetycznego. Konsekwencją ruchów wirowych jest powstawanie energii cieplnej, która podgrzewa zawartość naczynia. W naszym salonie płyt kuchennych w Szczecinie znajdziesz wiele innowacyjnych urządzeń, cechujących się wysoką wydajnością i atrakcyjnym designem.
Płyta indukcyjna jest gładka i stylowa oraz wyposażona w wygodny panel sterujący. W płytach indukcyjnych wykorzystuje się wiele ciekawych rozwiązań, na przykład automatyczną redukcję mocy, kiedy urządzenie rozpoznaje, że woda się gotuje (SenseBoil). Innymi wartymi uwagi programami jest topienie masła lub czekolady oraz sensor gotowania czy smażenia. Niektóre urządzenia oferują także możliwość dopasowania ich mocy całkowitej do danej instalacji.
Płyta ceramiczna
Działanie płyty ceramicznej opiera się na dostarczeniu do spiralnych grzałek elektrycznych lub lamp halogenowych prądu. Nagrzewaniu podlegają wyłącznie wyznaczone pola grzejne. Ceramiczna płyta grzewcza – podobnie, jak płyta indukcyjna, ma gładką powierzchnię i wygodny w obsłudze panel sterujący.
Płyta z palnikami gazowymi
Płyta gazowa to najbardziej tradycyjne urządzenie, a jednocześnie wciąż powszechnie wykorzystywane. Jej podstawową zaletą jest bezpośrednia kontrola temperatury poprzez regulację płomienia. Gaz jest również stosunkowo tani, choć jego spalanie w kuchenkach wcale nie jest wydajne. Istotnym minusem jest natomiast otwarty ogień, który może stać się przyczyną pożaru.