KAPUSTA Z GRZYBAMI – PRZEPIS ŚWIĄTECZNY
Kapusta duszona z grzybami jest jedną z najpopularniejszych potraw świątecznych, którą w wersji postnej przygotowuje się na wieczerzę wigilijną. Jej przyrządzenie nie jest trudne, a sam przepis można modyfikować według uznania, dodając na przykład takie składniki, jak pokrojone suszone śliwki czy też jabłka.
Do przygotowania kapusty duszonej z grzybami przyda się większa patelnia, na której swobodnie zmieszczą się wszystkie składniki. Kiedy gotujemy dla większej liczby osób, pamiętajmy o przydatnej funkcji nowoczesnych płyt indukcyjnych, czyli możliwości łączenia mniejszych stref gotowania w jedną większą. Znajdziemy ją m.in. w wielu płytach grzewczych marki Bosch, które posiadają także inne przydatne opcje, np. PowerBoost oraz PerfectChef.
Tryb PowerBoost pozwala na czasowe zwiększenie mocy gotowania aż o 50%, a funkcja PerfectChef umożliwia dobór mocy pól grzewczych pod konkretne dania. Dzięki nim świąteczne gotowanie może stać się znacznie łatwiejsze.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 100 g grzybów suszonych (najlepiej kapeluszy borowików),
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 15 ziaren pieprzu,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby na kilka godzin zalewamy wodą (200 ml),
- Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę (100 g) i przygotowane wcześniej grzyby. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody, w której namaczaliśmy grzyby,
- Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i dodajemy do podsmażonych grzybów z cebulą. Całość przyprawiamy (m.in. solą, pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim), przesmażamy przez 15 minut, a następnie dolewamy resztę wody po namaczaniu grzybów i dusimy pod przykryciem przez godzinę,
- Tak przygotowaną kapustę z grzybami wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem w wigilię podsmażamy przez ok. 15 minut.
Więcej szczegółów znajdziecie na stronie Akademii Smaku Bosch.