PIERNICZKI – PRZEPIS ŚWIĄTECZNY
Świąteczne pierniki to słodkości, za którymi w Boże Narodzenie rozglądają się nie tylko dzieci! Może warto w tym roku upiec ich więcej? Przepis jest bardzo prosty, a cała rodzina na pewno będzie nam wdzięczna.
Sekretem udanych wypieków jest dobrze przygotowane i wyrobione ciasto. W przypadku pierników równie ważne jest przechowanie go przez przynajmniej 30 minut w lodówce przed rozwałkowaniem. W niektórych chłodziarko-zamrażarkach ten czas możemy skrócić nawet o połowę – umożliwi to np. system Twin Cooling Plus w urządzeniach marki Samsung.
Przyrządzanie potraw i wypieków przed Świętami to często wyzwanie wymagające dobrego rozplanowania czasu. Zdarza się, że jednego dnia musimy upiec kilka różnych dań. W takiej sytuacji bardzo przydatny jest tryb DualCook, dostępny w wielu piekarnikach marki Samsung. Pozwala on przyrządzić w tym samym czasie dwie potrawy przy wykorzystaniu różnych trybów pieczenia i w innej temperaturze.
Składniki:
- 350g mąki pszennej i dodatkowa porcja do podsypywania rozwałkowanego ciasta
- 5g sody
- 10g mielonego imbiru
- 5g mielonego cynamonu
- 125g masła
- 175g drobno mielonego brązowego cukru
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- 90g złocistego syropu
Przygotowanie:
- W misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, imbir i cynamon. Dodajemy masło i mieszamy robotem kuchennym aż uzyskamy konsystencję bułki tartej. Następnie dosypujemy drobno mielony cukier brązowy.
- Ubijamy jajko ze złocistym syropem trzcinowym, dodajemy do reszty składników i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z miski, ugniatamy aż stanie się sprężyste i – zawinięte w folię spożywczą – odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160-180°C, wykładamy blachy papierem do pieczenia. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy pierniczki i pieczemy je przez ok. 12-15 minut.
Więcej przepisów od marki Samsung znajdziecie na tej stronie.